The Place to be, voor tech- en andere neuten ( Technologie-Hobbie, Mens & Maatschappij )
Welkom gast! Registreren
saturnus  
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #1
saturnus
Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar
[Afbeelding: http://static3.hln.be/static/FOTO/pe/5/3...0415102709]
De Amerikaanse sonde Cassini heeft bliksemflitsen op de planeet Saturnus waargenomen, zo heeft de NASA meegedeeld. Wetenschappers konden er zelfs een heuse film van maken, compleet met het gekraak van radiogolven wanneer het bliksemt.

Radiowaarnemingen van Cassini suggereerden al dat het ook in de dampkring van de reuzenplaneet goed tekeer moest gaan, maar de bliksemflitsen waren nog niet eerder in beeld gebracht. Dat kwam voornamelijk doordat de korte flitsen overstraald werden door de heldere ringen van Saturnus.

Storm van negen maanden
In augustus 2009 werd het echter wel voor het eerst mogelijk, tijdens een storm die van januari tot oktober huis hield, langer dan eender welk ander bliksemspektakel in ons zonnestelsel. Op het filmpje is een 3.000 kilometer lange wolk in de dampkring te zien, waarin gebieden van een paar honderd kilometer groot oplichten door krachtige, kortdurende bliksemontladingen.

Zeer hevig
De stormen op Saturnus lijken zeer hevig te zijn. De bliksem licht even helder op als de krachtigste superinslagen op de Aarde. Hoewel de stormen mogelijk krachtiger zijn dan bij ons, komen zij minder vaak voor, zo citeert de NASA Andrew Ingersoll van het California Institute of Technology in Pasadena. (belga/gb)
______________________________________________________________
15-04-2010, 11:48
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #2
Re:saturnus
[glow=red,2,300]Enceladus blaast bellen [/glow]
[Afbeelding: http://www.universetoday.com/wp-content/...ubbles.jpg]
De maan Enceladus van Saturnus laat een complex patroon van golven en bellen achter in de ruimte.
De magnetosfeer van Saturnus zit vol elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de planeet en haar manen. Enceladus beweegt zich door de ijle plasma en zorgt voor onregelmatigheden rond de langgerekte plasmaholte.
Metingen met de Cassini Plasma Spectrometer (CAPS) en het Magnetospheric Imaging Instrument (MIMI) laten zien dat zowel de maan als haar pluimen continu plasma opzuigen. Deze plasma jaagt met een snelheid van dertig kilometer per seconde langs de maan en zorgt voor een holte achter Enceladus. De leegte wordt deels gevuld door gas en stof van de actieve maan.
?Uiteindelijk sluit het plasmagat zich, maar dat gebeurt hardhandig?, legt Sheila Kanini van het University College in Londen uit. ?We zien pieken in onze metingen die tientallen seconden tot twee minuten duren. Waarschijnlijk ontstaan deze onregelmatigheden als plasma het gat vanuit meerdere kanten vult.?
Wetenschappers weten nog niet precies hoe het hele mechanisme werkt. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
Bron: http://www.astro.gla.ac.uk/nam2010/pr18.php
______________________________________________________________
16-04-2010, 17:00
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #3
Re:saturnus
Het mysterie achter de mini-manen van Saturnus
[Afbeelding: http://www-atm.physics.ox.ac.uk/project/...age004.jpg]
Saturnus heeft, net als alle andere buitenste planeten, vele manen. Daarnaast heeft de planeet een indrukwekkend stelsel van ringen. Alhoewel de leeftijd van de ringen van Saturnus een onderwerp van discussie is, zou je denken dat de manen zich vormden samen met de rest van het zonnestelsel, zo'n 4,5 miljard jaar geleden. Nieuw onderzoek laat zien dat sommige manen zich veel recenter hebben gevormd.
Vijf van de 61 manen van Saturnus, namelijk Atlas, Janus, Pandora, Prometheus en Epimetheus, zijn naar alle waarschijnlijkheid niet ouder dan 10 miljoen jaar. Dat mag erg oud lijken, maar astronomen rekenen doorgaans in miljarden jaren. Drie van deze manen, namelijk Atlas, Prometheus en Pandora, helpen met het vormgeven van de ringen in hun nabije omgeving, wat naar voren is gekomen tijdens het bezoek van ruimtesonde Cassini aan Saturnus. Janus en Epimetheus draaien heel dicht om elkaar en wisselen zelfs elke vier jaar van omloopbaan.
Een paar bevindingen zijn ongewoon. De manen zijn erg klein en bevinden zich in een turbulente omgeving, dus zouden ze lang geleden al door kometen verwoest moeten zijn zou je denken. Cassini keek ook naar de dichtheid van de natuurlijke satellieten, maar ontdekte dat ze niet massief zijn zoals een astero?de. De dichtheid van de manen is klein, zelfs kleiner dan water. Hierdoor zal men de theorie over de vorming van de manen van Saturnus moeten herzien.
[Afbeelding: http://blogs.discovery.com/.a/6a00d8341b...1ca970c-pi]
http://news.discovery.com/space/the-odd-...moons.html
______________________________________________________________
12-06-2010, 17:36

Keywords: