The Place to be, voor tech- en andere neuten ( Technologie-Hobbie, Mens & Maatschappij )
Welkom gast! Registreren
Venus   
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #1
Venus
Venus geologisch nog in leven
[Afbeelding: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co...neeruv.jpg]
De planeet Venus lijkt geologisch nog altijd in leven te zijn, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA op basis van waarnemingen van zijn onbemande sonde Venus Express gemeld. Aan de hand van de manier waarop zij voor infrarode straling zorgen heeft het Virtis-instrument op de Venus Express relatief jonge lavastromen gevonden, wat aangeeft dat er nog altijd vulkaanuitbarstingen mogelijk zijn op de planeet.

De sterke aanwijzingen zijn gevonden in de vorm van "compositionele verschillen" van het omgevende landschap in drie vulkanische gebieden die geologisch lijken op Hawaii dat bekend staat voor zijn actief vulkanisme. Verondersteld wordt dat door de interactie met elementen in de atmosfeer lavastromen op Venus nog intenser van samenstelling veranderen dan op Aarde, vanwege de hetere en meer dichte atmosfeer die voornamelijk uit CO2 bestaat.

Erupties

Voor de onderzoekers zijn de verschillende samenstellingen van de lavastromen een aanwijzing dat de erupties vrij onlangs hebben plaatsgevonden. Daarmee wordt 2.500.000 jaar geleden bedoeld en waarschijnlijk nog recenter. Mogelijk zijn ze nog altijd actief, zegt ESA.
http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetensc...even.dhtml
______________________________________________________________
13-04-2010, 17:41
Punto
Op bezoek


 

 Bericht: #2
Re:Venus
Japan lanceert satelliet naar Venus

[Afbeelding: http://www.rif.nl/cms/heseveld/ul/8766/V...ipedia.jpg]

Op de lanceerbasis Tanegashima is de Japanse onbemande satelliet Akatsuki (Dageraad) gelanceerd. Het gaat om de eerste Japanse ruimtemissie naar de planeet Venus.

Akatsuki en het zusterschip Ikaros werden met succes gelanceerd door de Japanse raket H-IIA. De lancering verliep succesvol en de Japanse ruimtevaartorganisatie verwacht dat de tuigen in december zullen aankomen bij de planeet Venus.

Het gaat om de eerste Japanse ruimtemissie naar Venus. Het tuig zal meer dan vier jaar in een baan rond Venus draaien en daar vooral aandacht hebben voor het wolkendek, het weer en de bliksems in de atmosfeer van de planeet. Akatsuki zal daarbij samenwerken met de Europese Venus Express die al sinds 2006 rondjes draait rond Venus.

Samen met Akatsuki is ook de kleinere satelliet Ikaros gelanceerd. Dat tuig zal met een soort zonnezeil energie van de zon opvangen en zo in de richting van Venus reizen. Het gaat om een proefproject om die nieuwe manier van aandrijving voor satellieten te onderzoeken.

deredactie
______________________________________________________________
21-05-2010, 22:12

Keywords: