A Forum...The Place to be, voor tech- en andere neuten ( Technologie-Hobbie, Mens & Maatschappij )

Welkom gast! Registreren
de zon en zijn activiteiten  
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #21
Re:de zon en zijn activiteiten
[glow=red,2,300]Nasa start nieuwe missie om zon van dichterbij te bestuderen[/glow]
[Afbeelding: http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/14/...0904234046]

De Nasa plant een nieuwe missie met als doel de Zon van dichterbij te bestuderen. De ruimtevaartorganisatie zal daarbij gebruik maken van een sonde, die tegen 2018 wordt gelanceerd. Het ruimtetuig, dat even groot is als een auto en naar de naam "Solar Probe Plus" luistert, zal naar de atmosfeer van de zon vliegen, op ongeveer 6,4 miljoen kilometer afstand, om er wetenschappelijke observaties uit te voeren.

De experimenten van Solar Probe Plus moeten een antwoord bieden op twee sleutelvragen: waarom de atmosfeer van de zon warmer is dan haar zichtbare oppervlakte en wat de zonnewind drijft die de Aarde en het zonnestelsel raakt, legde de directeur van het heliofysisch departement van de Nasa uit.

Om te Zon zo dicht te kunnen benaderen, zal de sonde uitgerust zijn met een bescherming die uit een nieuw soort materiaal zal bestaan, die samengesteld is uit carbon, dat bestand zal moeten zijn met temperaturen van boven de 1.400 graden celsius, alsook sterke stralingen, luidt het in een mededeling van de Nasa. (belga/jv)
______________________________________________________________
05-09-2010, 13:13
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #22
Re:de zon en zijn activiteiten
[glow=red,2,300]Veel activiteit nabij rand zonnestelsel [/glow]
[Afbeelding: http://ibex.swri.edu/students/img/IBEX_spacecraft.jpg]
Het is er koud, stoffig en er zijn geen planeten, maar aan de rand van ons zonnestelsel is er toch veel activiteit. Bewijs hiervoor is nu gevonden met behulp van NASA?s Interstellar Boundary Explorer (IBEX) sonde.
Geladen deeltjes worden uitgestoten door de Zon en botsen uiteindelijk tegen een soort interstellaire muur, het relatief ?lege? gebied tussen sterren. Deze interacties lijken een beschermende bel te cre?ren die de Aarde en het gehele zonnestelsel afgeschermd houden van de rest van de Melkweg.
Astronomen zijn verrast nu IBEX laat zien dat het krachtveld een onverwacht dynamische, onvoorspelbare grens is. ?Als we iets hebben geleerd van IBEX, is het wel dat de modellen die we tot nu toe hebben gebruikt voor interactie tussen de zonnewind en de rest van het sterrenstelsel geheel onjuist zijn,? zei David McComas van het IBEX-programma op donderdag tijdens een persconferentie van de NASA.
Algemeen werd aangenomen dat de expansie en het ineenkrimpen van de heliosfeer de cyclus van de zonne-activiteit volgt, maar recente bevindingen met de IBEX spreken dit tegen.
Andere verrassende ontdekkingen door IBEX omvatten bijvoorbeeld een mysterieus lint van ongeladen deeltjes nabij de rand van ons zonnestelsel dat vorig jaar is gevonden. Het team van wetenschappers ziet dat de rand van ons zonnestelsel in een relatief korte periode enorm aan het veranderen is, maar kan (nog) niet begrijpen waarom dit gebeurt.
De bevindingen zijn op 29 september jongstleden gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research.
Bron: http://news.nationalgeographic.com/news/...ence-knot/
______________________________________________________________
01-10-2010, 17:47
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #23
Re:de zon en zijn activiteiten
[glow=red,2,300]Reusachtig ringvormig filament op de Zon[/glow]
[Afbeelding: http://modernsurvivalblog.com/wp-content...t-2010.jpg]
Zonnevlek 1112, gelegen in het zuidoosterlijk halfrond, is de bron van het reusachtige filament dat zich momenteel over een lengte van 400.000 kilometer uitstrekt over de oppervlakte van de zon.
Op 16 oktober bleek er een nieuwe ontwikkeling plaats te hebben gevonden. Een tweede filament verbond zich aan het magnetische filament van zonnevlek 1112, en vormden samen een enorme ring.
Het filament kan uitbarsten in een coronale massa-ejectie (CME), zoals vaker gebeurt, maar een dergelijke uitbarsting hoeft niet gelijk gevolgen te hebben voor de Aarde. Dergelijke uitbarstingen kunnen zorgen voor uitval van of storingen in elektronische apparatuur.
Afgelopen weekeinde zorgde zonnevlek 1112 overigens al voor een krachtige M3-zonnevlam en diverse C-vlammen.
De reusachtige filamenten zijn tevens zeer interessant onderzoeksmateriaal voor amateurastronomen.
Bron: http://spaceweather.com/archive.php?view...&year=2010
______________________________________________________________
19-10-2010, 00:27

Keywords: