The Place to be, voor tech- en andere neuten ( Technologie-Hobbie, Mens & Maatschappij )
Welkom gast! Registreren
schoonheid van het universum  
Punto
Op bezoek


 

 Bericht: #41
Re:schoonheid van het universum
M66: van vaag vlekje naar kleurrijk schouwspel

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Een avond, begin mei 2008. Ik stond met mijn telescoop, ??n van het type Dobson van het merk Skywatcher de hemel af te speuren in een duingebied aan de kust van Zoutelande, een plaatsje in Zeeland. Onder een pikdonkere sterrenhemel stuitte ik in het sterrenbeeld Leeuw (Leo) op drie vage, min of meer langwerpige vlekjes: M65, M66, en NGC 3628, drie spiraalstelsels die 35 miljoen lichtjaar van ons verwijderd zijn en samen het Leo Triplet vormen.

Genieten. Van het drietal was M66 in verhouding het best zichtbaar. Mijn beschrijving van het object luidde destijds: ?een ietwat langwerpig en egaal stelsel. Heeft de helderste kern, maar is ondanks de goede omstandigheden toch moeilijk zichtbaar.?


[Afbeelding: http://www.astroversum.nl/wp-content/uploads/9874.jpg]

Die herinnering kwam naar boven toen ik vanmiddag de bovenstaande foto van het grootste stelsel van het Leo Triplet, te weten M66 zag. Op de nieuwe opname, welke gemaakt is door de ruimtetelescoop Hubble is niet een vaag vlekje zonder enig detail te zien, maar een stelsel met een ontelbaar aantal sterren, talloze roodkleurige broedplaatsen van sterren en lange stofbanen.

Het bijzondere aan M66 is dat het asymmetrische spiraalarmen heeft, hetgeen naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt wordt door ??n van diens metgezellen, die met elkaar in een gravitationele strijd verwikkeld zijn. Het zwaargewicht wint het met een doorsnede van circa honderdduizend lichtjaar echter wel in grootte van de andere twee stelsels.


http://www.astroversum.nl/
______________________________________________________________
09-04-2010, 17:46
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #42
Re:schoonheid van het universum
Herschel ziet sterren geboren worden in Rosette nevel
[Afbeelding: http://news.discovery.com/space/2010/04/...25x630.jpg]
Het Herschel observatorium heeft een foto gemaakt van een kosmische tuin vol opbloeiende sterren. De sterren op de foto bevinden zich in of nabij de Rosette nevel op een afstand van 5.000 lichtjaar van de Aarde vandaan. De Rosette nevel ligt rond de open sterrenhoop NGC 2244, in het sterrenbeeld Eenhoorn.
De oudste en meest massieve leden van de nevel bevinden zich in het centrum. De jongere sterren zijn verder verwijderd van het hart van de Rosette nevel. De massieve sterren van de nevel ? net buiten de foto aan de rechterkant ? zijn verantwoordelijk voor de holte in de nevel. Er is genoeg gas en stof aanwezig in de hele nevel om 10.000 zonnen te cre?ren.
De nieuwe protosterren die Herschel heeft ontdekt, bevinden zich in de toppen van de pilaren. Deze pilaren steken uit de gaswolken van de nevel. Wind en straling van deze sterren drukken materiaal weg bij de pilaren, waardoor de vingerachtige structuren ontstaan. De sterren in de pilaren worden een aantal keer zwaarder dan de zon.
De kleine lichtpuntjes nabij het midden van de foto zijn kleine embryosterren die even groot worden als de zon.
Door te kijken naar gebieden zoals de Rosette nevel leren wetenschappers meer over hoe sterren vormen. Ook krijgen ze een beter beeld van wat er gebeurt in verre sterrenstelsels.
Bron: http://www.herschel.caltech.edu/index.ph...c2010-004a
______________________________________________________________
13-04-2010, 16:24
Punto
Op bezoek


 

 Bericht: #43
Re:schoonheid van het universum
Nieuwe exoplaneten roepen vragen op over ontstaan planeten

[Afbeelding: http://weeswaakzaam.wazzup.nl/files/2010...80x574.jpg]

De vondst van 9 nieuwe exoplaneten, gecombineerd met vroegere observaties, zet serieuze vraagtekens achter de huidige theorie omtrent het ontstaan van planeten, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekendgemaakt.

Van een staal van 27 planeten buiten ons zonnestelsel bleken er 6 tegengesteld aan de rotatie van hun ster rond die "zon" te draaien. Met het WASP-instrument op de ESO-telescoop in het Chileense La Silla stootten wetenschappers op negen nieuwe exoplaneten, zodat er in totaal nu al 452 planeten buiten ons zonnestelsel bekend zijn. Maar de verrassing kwam bij een combinatie van deze nieuwe met oudere waarnemingen.

Verkeerde richting
De baan van meer dan de helft van alle hete Jupiter-achtige exoplaneten bleek anders gealigneerd dan de rotatieas van hun moederster. Zes exoplaneten, waarvan er twee tot de negen nieuwe behoren, draaien zelfs "in de verkeerde richting". Dit gooit een echte bom in de leer rond exoplaneten en planeetvorming, aldus de ESO.

Jonge ster
Planeten worden geacht te ontstaan in de schijf van stof en gas rond een jonge ster. Die protoplanetaire schijf draait in dezelfde richting als de ster. Het lag dus in de lijn van de verwachting dat de nieuw gevormde planeten min of meer in hetzelfde vlak zouden liggen en in dezelfde richting als de rotatie van de ster zouden bewegen. Zoals in ons zonnestelsel het geval is.

Bovendien impliceert een en ander dat hete Jupiter-achtigen anders dan gedacht tot dicht bij hun ster komen, met als belangrijke consequentie dat planetaire stelsels met dergelijke Jupiters wellicht geen Aarde-achtige planeten zouden herbergen. (belga/gb)
______________________________________________________________
14-04-2010, 13:28
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #44
Re:schoonheid van het universum
[glow=red,2,300]Planeten spotten met theorie[/glow]
[Afbeelding: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/0...ok_big.jpg]
Europese astronomen hebben ontdekt dat zes planeten in een ander sterrenstelsel zich volkomen onverwacht gedragen. Ze draaien ,,de verkeerde kant op'' om hun ster heen. De omloopbaan is precies tegengesteld aan de richting waarin de ster om zijn eigen as draait. Zoiets was nog niet eerder waargenomen.

De bevindingen van de sterrenkundigen zijn dinsdag gepresenteerd op een astronomiecongres in het Schotse Glasgow. Een van de onderzoekers noemt de ontdekking een 'bom' op het terrein van de zogeheten exoplaneten.

Planeten ontstaan vermoedelijk in een schijf van gas en stof rond een jonge ster. De schijf draait rond de ster in dezelfde richting waarin de ster om zijn eigen as draait. Daarom was tot op heden altijd aangenomen dat ook de planeten in die richting zouden draaien, zoals bijvoorbeeld in ons zonnestelsel gebeurt.

De onderzoekers vermoeden dat de opvallende planeten zijn gevormd doordat twee sterren tegelijk op een stofschijf hebben ingewerkt. Ze noemen dit ,,touwtrekken met zwaartekracht''. Pas later zou de exoplaneet in de greep van een van de sterren zijn gekomen.
http://www.depers.nl/wetenschap/470759/P...nomen.html
______________________________________________________________
15-04-2010, 21:01
Punto
Op bezoek


 

 Bericht: #45
Re:schoonheid van het universum
Eigenaardig nieuw object gezien in sterrenstelsel M82

[Afbeelding: http://www.astroversum.nl/wp-content/uploads/7366.jpg]

In een relatief nabijgelegen sterrenstelsel is een team van onderzoekers van de Universiteit van Manchester gestuit op een eigenaardig nieuw object. Het object, wiens radiogolven zeer plotseling opgemerkt werden en dat niet lijkt te gaan verdwijnen, is hoogstwaarschijnlijk nog niet eerder gezien in ons eigen melkwegstelsel. Het stelsel in kwestie, genaamd M82, is tien miljoen lichtjaar van ons verwijderd en is biedt plaats aan een stervorminggebied waar in een betrekkelijk hoog tempo nieuwe sterren worden geboren. Een groot deel hiervan sterft in een vrij kort tijdsbestek al een explosieve dood, waardoor er gemiddeld om de twintig tot dertig jaar een supernova ontstaat in het stelsel.

Het was echter al vrij snel een uitgesproken zaak dat het pas ontdekte object geen supernova betrof. Metingen die uit werden gevoerd met een Brits netwerk van radiotelescopen, dat MERLIN wordt genoemd, lieten zien dat diens positie in de eerste vijftig dagen waarin het object geobserveerd werd veranderde. Dit kwam overeen met een schijnbare superluminale beweging van meer dan vier keer de snelheid van het licht. Dergelijke schijnbare snelheden worden niet in de overblijfselen van supernovae gezien en worden normaliter alleen in verband gebracht met straalstromen die afkomstig zijn van accretieschijven rondom massieve zwarte gaten.

Het is goed mogelijk dat de vondst de eerste radiodetectie van een extragalactische ?micro-quasar? is. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn onze eigen Melkweg aanwezig in de vorm van r?ntgendubbelsterren met straalstromen die uit worden gestoten vanuit een accretieschijf. Deze schijf bevindt zich rondom een ineengestorte ster die van ?brandstof? wordt voorzien met materiaal dat afkomstig is van een nabije metgezelster. In feite bestaat zo?n systeem uit een zwart gat en een ster die elkaar omcirkelen.

Het pas ontdekte object zou, mits het inderdaad een micro-quasar blijkt te zijn, helderder zijn dan al diens galactische soortgenoten die tot op de dag van vandaag zijn ontdekt, het maanden langer uit hebben gehouden dan welk soortgelijk object dan ook en bevindt zich bovendien op een positie in M82 waarop tot op heden geen variabele bron van r?ntgenstraling is gevonden. Verdere observaties zullen duidelijkheid moeten scheppen over waar de onderzoekers precies op zijn gestuit.

http://www.astroversum.nl/
______________________________________________________________
17-04-2010, 09:34
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #46
Re:schoonheid van het universum
bekijk ze allemaal interessant
Wonders Of The Solar System, Episode 2 (Part 5/6)
______________________________________________________________
21-04-2010, 23:48
Punto
Op bezoek


 

 Bericht: #47
Re:schoonheid van het universum
Brengt supergeheim tuig wapens naar de ruimte?

[Afbeelding: http://static1.hln.be/static/FOTO/pe/3/1...0422103034]

Het Pentagon lanceert straks een supergeheim onbemand ruimtetuig, een van de bijzonderste lanceringen sinds de eerste bemande shuttle vertrok in 1982. De 20 jaar lange ontwikkeling van de X-37B heeft honderden miljoenen dollar gekost, maar dat is alles wat we over het toestel weten. Het onbemande tuig is immers een van best bewaarde geheimen van het Amerikaanse leger.

De X-37B is gebouwd door de Phantom Works-afdeling van Boeing, en viel oorspronkelijk onder de verantwoordelijkheid van de NASA. Later nam het Pentagon de leiding over. Het ruimteschip brengt vanavond een lading naar de ruimte, waarvan maar bijzonder weinig mensen weten wat die precies is.

Vertrek
De X-37 heeft vannacht tussen 00:52 uur en 01:01 uur exact negen minuten om te vertrekken, en kan negen maanden rond de Aarde cirkelen. "In alle eerlijkheid, we weten niet wanneer het terugkomt," zegt woordvoerder Gary Payton van de Amerikaanse luchtmacht.

Het toestel werd oorspronkelijk ontworpen om te vertrekken met de hulp van een space shuttle, maar vliegt nu zelfstandig. Het tuig landt ook als een shuttle.

Geheime experimenten
Het enige wat het leger kwijt wil over de X-37, is dat het toestel geheime experimenten gaat uitvoeren. Er is veel speculatie rond het doel van de X-37, en sommigen vermoeden dat de lancering de start betekent van de "bewapening van de ruimte".

Payton zegt dat de luchtmacht de automatische besturing wil testen, en wil zien wat het kost om het tuig opnieuw vertrekkensklaar te krijgen, ergens in 2011. (sam)
______________________________________________________________
22-04-2010, 21:41
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #48
Re:schoonheid van het universum
[Afbeelding: http://api.ning.com/files/5XGSYYIbu0ESEa...00x450.jpg]
Milky Way in the Desert
______________________________________________________________
23-05-2010, 21:52
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #49
Re:schoonheid van het universum
[Afbeelding: http://news.discovery.com/space/2010/06/...t-zoom.jpg]
Wetenschappers hebben vastgesteld dat de nevelige schijf rond de ster B?ta Pictoris een grote gasvormige planeet bevat, die enorm snel gevormd is.
De ster bevindt zich op zo?n 63 lichtjaren van de Aarde en ontstond slechts 12 miljoen jaar geleden. B?ta Pictoris heeft ongeveer 75% meer massa dan de zon en wordt omgeven door een grote wolk van stof en gas.
Latere studies lieten zien dat er een discrepantie is in de schijf en dat er kometen in botsing komen met de ster. Deze observaties suggereren dat de zwaartekracht van een ander object hiervan de oorzaak is.
Het object werd twee jaar geleden vastgesteld, maar astronomen wisten niet zeker of het ging om een planeet, of een ster die zich op de achtergrond bevond. In 2008 kwam er een instrument beschikbaar waarmee ze meer zekerheid kregen.
Door middel van observaties zagen de wetenschappers gedurende de jaren 2008 en 2009 dat het object het ene moment verdween en het andere weer tevoorschijn kwam. Hierdoor werd de mogelijkheid uitgesloten dat het ging om een ster op de achtergrond. De eerste data werden verzameld over de omvang van de planeet en de omlooptijd.
Omdat het object zich relatief dicht bij de moederster bevindt, ongeveer op de plaats van Saturnus in ons zonnestelsel, denken astronomen dat het gaat om een eigen gevormde planeet, in plaats van een gevangen bruine dwerg. De planeet is B?ta Pictoris b gedoopt en heeft ongeveer 9 keer meer massa dan Jupiter.
Nieuwe studies zullen worden gedaan om te kijken of er meer planeten in het zonnestelsel aanwezig zijn. Ook zal men proberen informatie te vergaren over de atmosferische samenstelling van B?ta Pictoris b. Deze week wordt het werk gepubliceerd in de nieuwe editie van Science.
Bron: http://news.discovery.com/space/zooms/ba...-star.html
______________________________________________________________
11-06-2010, 15:15
tatooke Offline
Full member


Berichten: 3.114
Lid sinds: Jun 2005

 Bericht: #50
Re:schoonheid van het universum
Laatste adem ster zorgt voor boeiend tafereel
[Afbeelding: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/06/2...34x534.jpg]
De infraroodopname van de supernova is gemaakt door de Wide-field Infrared Survey Explorer (Wise) van de NASA.
De ster in het midden van de rode ring is ??n van de grootste tot nu toe bekend in ons Melkwegstelsel. Hete sterren branden sneller op en tegen het einde van hun leven stoten ze superhete gassen uit zoals in de afbeelding hierboven.
Objecten als deze worden Wolf-Rayetsterren of WR-sterren genoemd, naar de astronomen die de eersten hebben ontdekt. In vergelijking met de zon zijn het gigantische reuzen.
De ster heeft de naam V385 Carinae gekregen en bevindt zich in het sterrenbeeld Kiel (Carina in het Engels). Het object heeft ongeveer 35 keer meer massa dan onze zon en is 18 keer zo groot.
Het is niet de eerste keer dat een dergelijk fenomeen zich aandient. De Helixnevel, ook wel het Oog van God genoemd, werd in 1924 ontdekt en recentelijk vastgelegd door een telescoop op de Chileense bergen.
De Helixnevel staat op zo?n 700 lichtjaren in het sterrenbeeld Waterman.
[Afbeelding: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/06/2...34x545.jpg]
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/a...Earth.html
______________________________________________________________
21-06-2010, 15:30

Keywords: