The Place to be, voor tech- en andere neuten ( Technologie-Hobbie, Mens & Maatschappij )
Welkom gast! Registreren
Van Gogh, anders bekeken  
Kameel Léon Offline
Full member


Berichten: 320
Lid sinds: Mar 2011

 Bericht: #1
Van Gogh, anders bekeken
In Cuesmes vlakbij Mons/Bergen ligt een heerlijk museum dat permanent gewijd is aan de schilder Vincent Van Gogh.

Blijkt namelijk dat Van Gogh na enkele jaren in Londen en Parijs als verkoper te hebben gewerkt, in Belgie geprobeerd heeft dominee te worden. Hij volgde hiervoor wat lessen in Brussel maar werd algauw naar de streek rond Mons gestuurd om dominee te worden tussen de mijnwerkers. Het contact verliep wat moeizaam en Vincent aarzelde niet om zelf als mijnwerker te gaan werken om zo letterlijk midden zijn doelgroep te gaan leven en werken.

Dominee worden werd geen echt succes en Van Gogh bleef gans die tijd wel zijn hobby van het tekenen uitoefenen. Getuige hiervan de brieven die hij in die tijd schreef en waarin steevast tekeningen de inhoud kwamen uitbeelden.
Van vrienden ontving hij zowel degelijke potloden, papier en waterverf alsook enkele boeken met tekentechnieken, vooral in verband met perspectief.
Van Gogh liet het prediken voor wat het was en ging voluit tekenen en schilderen. Het museum is ondergebracht in het huis waarin Vincent Van Gogh het langste verbleef. Hij ging pas weg uit de streek toen zijn collega de Toulouse-Lautrec hem overtuigde om naar het zuiden van Frankrijk te trekken omwille van het veel gunstigere licht.

In het museum van het Maison Van Gogh in Cuesmes zijn geen wereldberoemde schilderijen te zien, wel krijg je een interessant verhaal over een stukje leven van deze kunstenaar.
Ik raad heel zeker aan om te praten met de suppoost van het museum. Hij is bevlogen en goed gedocumenteerd en is graag bereid de geinteresseerde bezoeker extra informatie te geven. http://www.maisonvangogh.mons.be/
______________________________________________________________
16-04-2017, 18:14
Lurpe Offline
Iets anders

Player F1-MGR-2018

Berichten: 1.920
Lid sinds: Feb 2011

 Bericht: #2
RE: Van Gogh, anders bekeken
Kuikentje-44

Leuke t®ip.
______________________________________________________________
17-04-2017, 20:56

Keywords: